Gluténmentes paleo hókifli kakaós változatban. Én őrölt kesudió helyett makadámdió-lisztet használtam, ami a világ legfinomabb diófajtája.
Az Ausztráliában őshonos makadámia fa csak 7-10 éves korától hoz termést, habár kilenc fajta makadámdió fa létezik, de ezek közül csak kettő fajta ehető. Különlegesen finom íze mellett ráadásul a makadámdió beltartalmi értékei is kiemelkedőek a csonthéjasok között. Rangsorvezetőnek számít a növényvilágban, ha egyszeresen telítetlen zsírsavakról beszélünk. A makadámdió ugyanis 60%-os arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat (ez a magas arány még az extra szűz olívaolajról sem mondható el), az ilyen zsírsavak pedig a legkoncentráltabb energiaforrását jelentik az emberi szervezetnek.
Magas rosttartalmának köszönhetően a makadámdió fogyasztása jótékony hatással van az emésztésre, mindemellett bővelkedik fehérjében. Kiváló ásványi anyag-forrást is jelent, kálium, foszfor, magnézium, kálcium is található benne. A makadámdió a koleszterinszegény diófélék közé tartozik, így fogyasztása a legtöbb diétába bátran beilleszthető.
Én a Nature Cookta Makadámdiólisztet használtam, ami az alternatív lisztek között is különlegességnek számít. Készítésekor a makadámdióból vegyszermentes hidegsajtolás útján kipréselik annak olajtartalmát, majd az így kapott szárazanyagot finom szemcsés állagúra őrlik. Ezáltal a makadámdióliszt megőrzi az alapanyagul szolgáló dió minden pozitív élettani hatását, emellett pedig gazdag ízvilágú konyhai adalékanyagként használható.
Hozzávalók:
- 75 g makadámdió-liszt
- 50 g Dia-Wellness piskóta mix, én kakaós változatot használtam
- 1 tojás
- 1 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi cukorhelyettesítő
Ezeket használtam:
Eredeti recept itt található.