A tápióka egy gluténmentes alapanyag, amelyből általában édességek készülnek, de magas keményítőtartalma miatt kiváló sűrítőanyag.
Magát a tápiókát maniókából, egy trópusi növény gumós gyökeréből állítják elő. Többféle formában is megvásárolható (liszt, kisebb, nagyobb gyöngy)
Magas keményítőtartalma miatt a gyöngyök hő hatására áttetszővé válnak, plusz a folyadék, amelyben készül, sűrű, nyákos-puddingos állagot vesz fel. Mivel a tápióka semleges ízű, határozottan fűszerezett közegben kell készülnie: ilyenkor magába szív minden ízt és zamatot, ruganyos, lágy kis gombócokká alakul.
Az én tápióka puddingom ilyen lett:
Hozzávalók:
- 10 dkg tápióka gyöngy
- 1 dl víz
- 5 dl szójatej/kókusztej/mandulatej tetszés szerint
- 2 ek paleo sweet (eritrit, xilit is használható, abból kb 3 ek kell)
- 1 db vaníliarúd kikapart magja
Elkészítése:
A tápiókagyöngyöket a kimért vízbe kb. 20 percig áztatjuk. Ezután adjuk hozzá a kiválasztott növényi tejet és a vaníliarúd kikapart magjait. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a gyöngyök átlátszóak lesznek és besűrűsödik a tej. Amikor kész hozzáadjuk az édesítőt.
Nekem 3 adag lett belőle a képen látható formában. Fogyasztható főzés után melegen, vagy hűtött állapotban, tetszés szerinti gyümölccsel tálalható.
Gluténérzékeny gyerekeknek kiváló reggeli vagy vacsora lehet belőle, de desszertként is jól szuperál.