Egyik legnemesebb előétel a hideg libamáj zsírjában. A libamáj egy különleges finomság, mely a hiedelmekkel ellentétben egészséges és tápláló.
Hozzávalók:
- egy hízlalt liba mája és ugyanannyi súlyú libaháj vagy libazsír (kb 1.5 kg összesen)
- 3 gerezd fokhagyma
- zöldségek (uborka, lilahagyma, paradicsom tetszés szerint)
Elkészítése:
A libahájat apró darabokra vágjuk, egy közepes méretű tepsinek az aljába helyezzük őket. A fokhagymát megpucoljuk, a gerezdekből vékony csíkokat vágunk és a libamájat megtűzdeljük vele: késheggyel apró bemetszéseket ejtünk a májon és oda beszúrjuk a fokhagymacsíkokat. Az egész libamájat a hájra helyezzük és alufóliával lefedjük. Előmelegített sütőben közepes lángon vagy 180 fokon 25 percig pároljuk, majd fólia nélkül 10 percig készre sütjük. A máj akkor jó, ha vékony hústűvel megszúrva nem buggyan ki belőle a vér.
Miután kivesszük a májat a zsírból a libatepertőket aranybarnára sütjük. A megsült májat jénai tálba helyezzük, felöntjük libazsírral. Kihülés után hűtőbe tesszük, pár óra múlva vékony szeletekre vágva fogyasztható. Lilahagymával, libatepertővel, zöldségekkel tálaljuk.
Mivel a sülés közben minimum az 50%-át elveszti, kb. 250 gr sült libamáj kalória értéke 1100 Kcal. Három fő számára ideális előétel, de főételként is fogyasztható.
Az libamáj glikémiás indexe 0, a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel. Tovább a libamáj rendkívül gazdag K2 vitaminban, omega3 zsírsavban és hatékonyan hat a csontokra.
Jó étvágyat!