Ahogy Ő szokta mondani: levágok egy csirkét és ebédre lesz finom csirkepörkölt. Igen, az a csirke még reggel szaladt a tyúkudvarban, ebédre pedig fent rotyog a tűzön.
Sokáig csodaszámban ment nálam a Nagymamám főztje, sosem értettem mitől olyan finom, mitől olyan más. Beletette szívét, lelkét és az összes 70 évnyi főzési tudományát, attól olyan. Mostmár én is tudom hogy a világ legegyszerűbb étele, csak jó alapanyag kell hozzá. Az pedig van, Nagymamám tyúkudvarában. Én csak onnan eszem csirkehúst évek óta. Megvesszük mikor 2-3 hetesek, Nagymamám neveli, eteti, amikor pedig elég nagyok levágják őket és ott sorakozik becsomagolva (levesnek, pörköltnek címkékkel ellátva) a hűtőládában. Ha kell csak előkapok egyet, kiolvasztom és készül a finom ebéd vagy vacsora. Össze sem lehet hasonlítani azokkal a csirkékkel amit a boltban lehet kapni...
Hozzávalók:
- Tetszés szerint egy egész csirke feldarabolva vagy aprólék nélküli csirke (comb -alsó és felső-, csontos mell, szárny)
- 1 ek zsír
- 1 vöröshagyma
- pirospaprika
- só
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1-2 dl víz
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a csirkét és szórjuk meg pirospaprikával úgy, hogy szinte mindehol érje a húst. Forgassuk össze és fedő alatt hagyjuk közepes lángon párolódni jó 10-15 percig. Várjuk meg amíg a csirke levet enged, forgassuk ismét össze, sózzuk ízlés szerint és engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Adjuk hozzá a zöldpaprikát (akár egészben is) és a felszeletelt paradicsomot. Fedő alatt alacsony lángon főzzük puhára. Ha nagyon fiatal a csirke adhatunk hozzá pörköltszaft kockát is.
Amikor a csontról leválik az omlós hús készen van a pörkölt. Fővés közben kóstolgassuk, ha kell sózzuk, pirospaprikázzuk.