Azt hiszem már említettem mennyire szeretem a libamájat. Hidegen zsírjában, egészben sütve, szeletekre vágva, zöldséggel, gyümölccsel.
Igen, gyümölccsel. A frissen sült libamáj szeletekhez nagyon jól passzol egy kis karamellizált alma vagy szőlő.
Hozzávalók:
- 70 dkg libamáj
- 20 dkg libazsír
- 1 nagy cukkini
- 10-15 szem szőlő
- 1 ek méz
- 1 dl víz
- 7-fűszersó
- 2-3 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A libamájat 3 cm vastag szeletekre vágom, zsírjában közepes lángon fedő alatt 10 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütöm. A máj akkor jó, ha belül már nem véres, kívül egyhén barna. Dobtam a zsírba pár fokhagymát, azzal együtt sült meg a máj.
Közben egy kis zsíron megpároltam a karikákra vágott cukkinit amit 7-fűszersóval ízesítettem. A legvégén magas hőfokon egyhén megpirítottam.
A szőlőt 1 ek mézzel, 1 dl vízzel magas hőfokon karamellizáltam fedő alatt kb 10 percig.
Isteni, mennyei, egy pohár roséval lehet csak igazán tetőzni az ízorgiát :)