Az egészségesebb, de finom táplálkozásért

Étkezz tudatosan

Étkezz tudatosan

Tipikus vasárnapi ebéd: rántott hús risszel

2014. december 18. - weightwatcher

A facebook csoportban sokszor kérdezem, hogy ki mit főz vasárnapi ebédre. Legtipikusabb a tyúkhúsleves, rántott hús kombináció.

Mi is szokszor esszük, viszont egy-két apróság nagyon fontos, hogy ne kalóriabomba legyen belőle. Én basmati vagy jázmin rizst szoktam főzni, mert a basmati rizsnek közepes a glikémiás indexe (56 és 69 között),  kevésbé emeli a vércukorszintet, így fogyasztása sokkal egészségesebb összehasonlítva más gabonákkal és a fehér lisztből készült termékekkel szemben, diétában kitűnően alkalmazható, nagyon fontos B-vitaminokokat tartalmaz. A szeme hosszú és nem ragad megfőzve. Illata és íze enyhén dióra emlékeztet, nevének jelentése "az illatok királynője".

jázmin rizs a basmati rizs egyik alfajtája. Enyhe jázmin illatú, hosszúszemű fehérrizs, a basmati helyettesítésére is alkalmas. Az ázsiai ételekhez kiváló, de süteményeket és rizottót nem ajánlott belőle készíteni. jázmin rizsben lévő vitaminok és ásványi anyagok előnyösek a bőrnekhatásosak bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében. A jázmin rizs gyors energiát biztosítalacsony zsírtartalmúnátrium-mentes élelmiszer.

Glutén és búzamentes lisztkeveréket szoktam használni a panírozáshoz, ami glutén-, búza-, tojás-, tej- és szójamentes, illetve Dia-Wellness csökkentett szénhidráttartalmú panírmorzsát, ami diétázóknak és testsúlyukat megtartani vágyóknak ajánlott. A Dia-Wellness Panírmorzsa 42% szénhidráttartalommal rendelkezik és búzacsírával készült.

Íme az én rántott hús receptem.

fullsizerender2.jpg

 Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemell filé
  • 25 dkg basmati vagy jázmin rizs
  • himalája só
  • Dia-Wellness csökkentett szénhidráttartalmú panírmorzsa
  • Naturbit glutén- és búzamentes lisztkeverék
  • 2 tojás
  • Csemege uborka
  • 4 ek kókuszzsír

Elkészítése:

A csirkemell filét vékony szeletekre vágjuk, kikloffoljuk és megsózzuk. Közben a tojást egy tálba felverjük, nagyon pici vízet öntsünk bele, így nem áll össze. Másik két tálba tegyük a lisztet és a panírt. A húst megforgatjuk először a lisztben, majd a tojásban, végül pedig a panírban. Közepes tűzön a hús mindkét oldalát aranybarnára sütjük. 

Közben a rizst megmossuk, kétszer annyi vízzel felöntjük és fedő alatt 5-8 perc alatt ropogósra fűzzük. Én nem szeretnem ha összeragad, így mielőtt kész leveszem a tűzről és fedő alatt hagyom párolódni még legalább 10 percig. 

Csemege uborkával tálaljuk. 

Ezeket használtam:


1485_1.jpgdia_wellness_panirmorzsa-500x500.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezztudatosan.blog.hu/api/trackback/id/tr176995191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása