Az egészségesebb, de finom táplálkozásért

Étkezz tudatosan

Étkezz tudatosan

A Paleo életmód rejtelmei, azaz a kőkorszaki diéta I. rész

2014. augusztus 19. - weightwatcher

paleobanner.jpg

Egyre többen áttérnek főként egészségügyi okoból a PALEO táplálkozásra, ami inkább életmód, mintsem diéta. 

A paleo életmód egyfajta kőkorszaki diéta, de nem azt jelenti, hogy azt esszük, amit az ősember evett, hanem hogy azokat az élelmiszereket támogatja, ami az emberi fajra genetikailag leginkább jellemző. Sajnos napjainkban rengeteg műanyagot eszünk, az élelmiszerek tele vannak tartósítószerekkel, ételszínezékkel, állományjavítóval, rejtett cukorral...és még ki tudja mivel.

"A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak csupán az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelent a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek fő okozója."  Forrás

Paleo-graph.png

 

Éppen ezért 3  fő termékkategória nem megengedett a paleo életmódban: tej és tejtermékek, gabonák és cukor.  Miért pont ezeket tilos fogyasztani? 

TEJ: tele van antibiotikummal, hormonnal és marha inzulinnal, a tejfehérje (kazein) és a tejcukor (laktóz) nem túl könnyen kezelhető táplálék az ember számára, rengeteg betegség okozója (emésztési zavarok, puffadás,  ekcéma, vagy akár hasmenés) genetikailag és élettanilag alkalmatlanok vagyunk a tejtermékek fogyasztására

GABONÁK: gabonafélék (búza, tönkölybúza, árpa, rozs) tele vannak gluténnel, lektinnel, szaponinnel és egyéb mérgekkel amik sokszor allergiás tüneteket okoznak

CUKOR: az emberi test nem képes feldolgozni a cukrot, természetesen szervezetünk megpróbálja lebontani, feldolgozni, de ehhez értékes mikrotápanyagokat, és kalciumot von el a szervezetünktől. A szervezetből kivonják a cukor lebontásához szükséges B-vitamint és más tápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéznek elő. Erősen savasítják a szervezet kémhatását, így a csontokból kivont kalciummal és ásványi sókkal kénytelen kompenzálni a testünk. A bűnlajstromot még folytathatnám...

Amit a paleolit étrendben ehetünk:

  • Különféle húsok (disznó, marha, csirke, kacsa, liba, vadhúsok) 
  • Állati eredetű zsírok 
  • Hal / tenger gyümölcsei
  • Friss gyümölcsök és zöldségek 
  • Tojás
  • Diófélék és magvak
  • Egészséges olajok

Amit a paleolit étrendben nem ehetünk:

  • Gabonafélék, Tejtermékek, finomított cukrok
  • Hüvelyesek (beleértve a mogyoró)
  • Burgonya és burgonyfélék (sajnos ide tartozik a paradicsom, paprika, padlizsán is) 
  • Kukorica
  • Feldolgozott, kész élelmiszerek
  • Finomított növényi olajok

Első hallásra nem is tűnik nehéznek betartani, de ha mindennek amit vásárolunk megnézzük az összetételét rájövünk, hogy szinte mindenben van cukor vagy tejszármazék!!! 

Így már érthetőek a civilizációs betegségek, mint az elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, autoimmun betegségek. 

Én 90%-ban azonosulni tudok a PALEO életmóddal, egyre több olyan ételt készítek ami teljesen beleilleszthető. Bár a paradicsomról még nem tudtam lemondani... 

Saját magam sütöm otthon a Paleo kenyeret és sütiket, teljesen lecseréltem a gabonákat maglisztekre, tej és tejtermékeket kókusztejre, kókuszkrémre vagy tojásfehérjére, cukort mézre vagy eritritolra. 

Általában nem ezen ételek elfogyasztása okoz egy átlagember számára nehézséget, mert ki ne örülne egy finom bélszín steaknek ropogós grill zöldségekkel? Az okoz nehézséget, hogy a napi rohanó életünkből kiiktassuk az egyszerűen beszerezhető kenyeret és pékárut , a menza egészségtelen menüit, és a mindennapos étkezési, vásárlási szokásaink megváltoztatása.

A következő bejegyzésemben pedig egy kis segítséget és ötletet adok, hogy mit mivel is lehet helyettesíteni és milyen alapanyag hogyan viselkedik a paleoban. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezztudatosan.blog.hu/api/trackback/id/tr246603881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása