Az egészségesebb, de finom táplálkozásért

Étkezz tudatosan

Étkezz tudatosan

A nagy biozöldség teszt - az első "zöldségdobozom"!

2014. augusztus 14. - weightwatcher

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpeg

A facebook-on tagja vagyok pár étkezéssel kapcsolatos csoportnak, az egyik paleo-s oldalon láttam meg a Virágos Tanya hirdetését, ahol a Zöldségdobozukhoz tagot kerestek. Zöldségdoboz?? Biotanya? 

Utána olvastam, hogy mégis mi lehet ez. Mindig is érdekeltek a biotermékek, zöldség formájában sajnos csak a Nagymamám kertjében jutok hozzá. Az igazi paradicsom ízét példálul össze sem lehet hasonlítani ahhoz, amit a bevásárlóközpontokban lehet venni. Harsány, szinte erős, intenzív és érett ízük van. 

A tanya egy közösségi mezőgazdálkodása gazdák és a fogyasztók közvetlen kapcsolatán, hosszú távú elköteleződésén és partnerségén alapuló gazdasági forma. Lényege, hogy a gazdálkodó mellett a fogyasztóknak is fontos szerepük van a gazdaság fenntartásában. A gyakorlatban a közösségi mezőgazdaság egy gazdából (vagy gazdacsoportból) és vásárlói köréből áll, akik kölcsönösen elkötelezik magukat az együttműködés mellett. A vásárlók vállalják, hogy a gazdaság termékeit előre meghatározott árban az egész évben vagy egész szezonban megveszik. A gazda (vagy a gazdacsoport) pedig vállalja, hogy ebben az időszakban a közösség számára a legjobb tudása szerint termel.

De mi az a zöldségdoboz és mi van benne? 

A kínálat folyamatosan az adott évszak és szezon függvényében változik. A közösségi mezőgazdálkodás esetében a vásárlók nem maguk válogatják össze az árut, mint a piacon, hanem azt kapják, ami megterem. Jó hír, hogy ez sokszor különleges gasztro-kalandozásokra adhat lehetőséget! Kétféle zöldségdoboz közül lehet választani, 2 fős és 3-4 fős. Családok méretéhez ügyesen igazodva. 

A gazdálkodás számára fontos a közösségépítés, a közös célok és értékek. 

Mennyi az annyi?

Közösségi mezőgazdálkodás esetében nem magukért a terményekért kell fizetni, hanem egyfajta tagdíjat fizetnek résztvevők. Azaz a fogyasztók/tagok azért fizetnek, hogy valaki megtermelje nekik az élelmiszert (mint egy saját kertész).

3-4 fős doboz heti ára 5.000 Ft, 2 fős doboznak 2.500 Ft. A tagdíjat minden hónap első hetében lehet befizetni, a tagsági szerződés pedig 4 hónapot foglal magában. 

Nagyon felkeltette az érdeklődésem, vajon milyen minőségű és mennyiségű zöldségekről van szó. Válaszoltam a csoportban a tagtoborzó bejegyzésre és jeleztem, hogy én komoly érdeklődéssel bírok, de úgy, hogy kvázi nem tesztelem le, addig nem szeretnék elköteleződni. 

Nagyon nyitottak voltak a felvetésemre és nagy nap a mi, mert átvettem a 2 fős "próba zöldségdobozomat" 

Első ránézésre a mennyiség már nagyon meggyőző volt, ár/mennyiség arány pipa...csak pakoltuk és pakoltuk a sok-sok gyönyörű méretes zöldséget a kocsim csomagtartójába. Izgatottam hoztam haza és kezdtem el "leltározni" a csomagomat. 

A zöldségdobozom tartalma a következő:

  • 5 kg zöldpaprika
  • 1 db 3.1 kg-os görögdinnye
  • 2 db egyenként 1.3 kg-os cukkini
  • 1 db 1.3 kg-os patiszon
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 db padlizsán
  • 1 db 3.1 kg-os tök
  • 1 zeller
  • 1.5 kg újkrumpli
  • 1 db fél kilós káposzta
  • 0.3 kg bazsalikomlevél
  • 0.5 kg paradicsom

fotó-2.JPG

 Azt hiszem az elkövetkezendő hetekben sok tökfélét fogunk enni és ki kell találjak olyan ételeket, amihez jó sok zöldpaprika kell :) De ez nekem tetszik, tényleg igazi gasztro-kalandozás!! 

Megkóstoltam a paradicsomot, igen, ez az!!!! Ez pont olyan mint a Nagymamám kerjében, a paprika pedig ropogós, zsenge és édeskés. A dinnyét is még ma letesztelem, a többi zöldséggel kapcsolatban pedig hamarosan jelentkezem! 

Kezdődhet a nagy biozöldség teszt... 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezztudatosan.blog.hu/api/trackback/id/tr686604601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása