A tonhalnak magas a protein értéke, kalóriaszegény (114 kcal/100 g) szelént, magnéziumot, B vitaminokat, omega 3 zsírsavakat tartalmaz.
Legjobb ha frissen szerezzük be, mert a konzerves tonhal tartósítószert tartalmaz. Ha még sincs más választásunk, akkor olyat vegyünk ami - lehetőleg natúr lében - tonhaltörzsfilét tartalmaz, amely mint a fa kérge, rétegszerűen, egységes darabokban van. Íme az én tohnalkrém receptem:
Hozzávalók:
- 2 doboz (Twist tonhaltörzs natúr lében 2 x 80 g-ot használtam)
- pár csepp olíva olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 doboz Cocomas kókusztejszín
- 1 tojás
- só
- bors
- fél citrom leve
- pár szár metélő hagyma
Elkészítése:
A tonhal 80%-at meglocsoljuk citromlével és pár csepp olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát lereszeljük, hozzáadjuk. Én majonéz helyett tojással kikevert cocomas kókusztejszínt adtam hozzá, majd turmixgépben pár másodperc alatt krémesre trumixolom. A maradék tonhaldarabokat beleforgatom, az apróra vágott metélőhagymát a tetejére szóróm és tálalásig hűtöbe teszem. Én általában salátához fogyasztom parmezán sajttal megszórva.
Meg lehet bolondítani apróra vágott főtt tojással, attól még finomabb lesz.