A Paleo életmód rejtelmei I. részében leírtam a Paleo alapjait és keretrendszerét. Egyre többen térnek át rá, főként egészségügyi okokból, a sikerfaktor pedig igen kimagasló! Sokan gyógyulnak ki pajzsmirigy- vagy cukorbetegségükből, krónikus bélgyulladásból, de van aki szimplán fogyni akar a Paleoval. És szinte mindenki elégedett!
Ebben, a második részben egy kis segítséget és ötletet adok azoknak, akik ki szeretnék próbálni, esetleg át szeretnének térni a Paleo életmódra. Most előre szólok, ezt nem lehet egyik napról a másikra csinálni. Szépen fokozatosan kell mindennapos étkezési, vásárlási szokásainkat megváltoztatni.
Nem találtam fel a spanyol viaszt, előttem már nagyon sokan és nagyon szokszor leírtak, hogy a Paleoban mit mivel is lehet helyettesíteni és milyen alapanyag hogyan viselkedik. Én is sokszor kutattam, kerestem és rátaláltam egy nagyon szuper összegzésre itt. Ő a PALEO Motivátor, egy 30 éves debreceni nő aki 5 éve crohn beteg lett és nem segített rajta semmilyen orvos, gyógyszer, dietetikus, természetgyógyász...senki. A Paleonak köszönhetően fájdalmai elmúltak, újra egészséges és boldog nő lett. Ez sem egyik napról a másikra történt, kitartó volt és meggyógyította saját magát
A PALEO ÉLETMÓD ÉLELMISZEREI
Három fő termékkategória nem megengedett a paleo életmódban: tej és tejtermékek, gabonák és cukor. Nézzük, mi helyett mit lehet használni.
Gabonák helyett maglisztek.
- Mandulaliszt: a legjobb tulajdonságokkal bíró, legsemlegesebb ízű alapanyag így édes és sós ételekhez is kitűnően fűszerezhető
- Kókuszliszt: nagyon magas a nedvszívó képessége, erőteljes íze miatt nem mindenki szereti
- Tökmagliszt: karakteres íze miatt csak ízesítésre ajánlott
- Szezámliszt: kiváló alapanyag, de ha sokat teszünk az ételbe keserű lesz tőle. Fűszerekkel közömbösíthető pl.: köménymag
- Gesztenyeliszt: tökéletes alapanyag, édeskés ízű
Sűrítési eljárások:
- Sűrítés: Saját magával a legjobb, kicsit belenyomod a botmixert vagy kiveszed egy részét, leturmixolod és visszateszed.
- Rántás: bármelyik magliszttel lehet, talán a napraforgó magbél liszttel hasonlít a legjobban a hagyományoshoz
- Habarás: kókusztejszín és magliszt (édesebb ételekhez édesebb liszteket érdemes használni pl.: gesztenyeliszt) vagy kókusztejet tojássárgájával kikeverni
Élesztő helyett: Élesztőt nem használunk a paleoban, de ami a legjobban vissza adta az „élesztős állagot” az az útifű maghéj (Psyllium Husk).
Tészták helyett zöldségek vagy Paleo tészták: Répa, cukkini, sütőtök, patiszon, sóska, paraj, gomba, karalábé, cékla, brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, spárga. Palacsinta gesztenyelisztből a legjobb, ebből lehet vékony és jól fordítható palacsintát készíteni. Tésztákat lenmaglisztből, gesztenylisztből és mandulalisztből érdemes készíteni, de kapható készen is minden típusú tésztával.
Szószok: Majonéz, ketchup, tartármártás otthon, házi készítésű. Mustár, csak dijoni mustár, tzatzikit kókusztejszínnel készítsük. Kovászos uborka, kenyér helyett meggyfalevéllel kiváló.
Keményítők helyett: Sült krumpli helyett sült zeller vagy sütőtök. Krumpli püré helyett karfiolpüré vagy paszternák püré. Rizs helyett karfiolrizs.
Panír: tojás és szezámpehely vagy mandulaliszt
Tejtermékek helyett: Túró tojásfehérjéből - Totu - vagy kókuszreszelékből. Tej helyett kókusztej, tejpor helyett kókusztejpor, tejszín helyett kókuszkrém vagy kókusztejszín kikeverve tojással. A sajt nem Paleo, viszont a legkevesebb problémát az érett sajtok okozzák mint pl. parmezán, ezért egészséges emberek (nem autoimmun beteg) folykor fogyaszthatják.
Cukor helyett: Méz vagy eritrit.
ÖTLETEK
Levesek:
- krémlevesek (brokkoli ,hagyma, zeller, cukkini, spárga, sütőtök, karfiol, sárgarépa, petrezselyem, patiszon, cékla)
- gyümölcsleves (lehetőleg nyersen készítsük)
- gulyás leves (krumpli és nokedli nélkül)
- frankfurti leves (krumpli helyett sárgarépa)
- hús leves tészta nélkül, zöldségekkel
- halászlé
- tárkonyos csirkeragu leves kókusztejszínnel
- zöldségleves
Főételek:
- minden féle sültek (tarja, karaj, oldalas, csirkecomb, kacsacomb, szűzérme stb.)
- pörköltek (paprikás csirke, zúza, marha, disznó stb.)
- fasírt (kenyér helyett magliszttel)
- grillezett húsok
- rántott hús (tojás és szezámpehely vagy mandulaliszt)
- halak minden formában
- szalonnába tekert máj
- resztelt máj
- sült kolbász
- gyros hús
- rakott káposzta, cukkini, karfiol, brokkoli (tejfölös rész helyett kókusztejszín kikeverve tojással)
- töltött cukkini, gomba, tök
- töltött káposzta (rizs helyett karfiolrizs vagy őrölt napraforgó, szezámpehely)
- töltött karalábé
- toros káposzta rizs nélkül
Köretek:
- saláták
- friss zöldségek
- párolt, sült zöldségek (cékla, répa, karalábé, zeller, petrezselyem, cukkini stb.)
- pürék (karfiol, brokkoli, petrezselyem stb.)
- karfiolrizs
- tócsni, krokett (répás, cukkinis, karfiolos stb.)
- párolt káposzta
- savanyúság (kizárólag cukor nélküli)
- kovászos uborka
Főzelék:
- kelkáposzta, cukkini, tök, sóska, paraj, karalábé, brokkoli, répa (sűrítés saját magával vagy maglisztekkel, kókusztejszínnel)