Az egészségesebb, de finom táplálkozásért

Étkezz tudatosan

Étkezz tudatosan

A Paleo életmód rejtelmei, azaz a kőkorszaki diéta II. rész

2014. augusztus 26. - weightwatcher

A Paleo életmód rejtelmei I. részében leírtam a Paleo alapjait és keretrendszerét. Egyre többen térnek át rá, főként egészségügyi okokból, a sikerfaktor pedig igen kimagasló! Sokan gyógyulnak ki pajzsmirigy- vagy cukorbetegségükből, krónikus bélgyulladásból, de van aki szimplán fogyni akar a Paleoval. És szinte mindenki elégedett! 

Ebben, a második részben egy kis segítséget és ötletet adok azoknak, akik ki szeretnék próbálni, esetleg át szeretnének térni a Paleo életmódra. Most előre szólok, ezt nem lehet egyik napról a másikra csinálni. Szépen fokozatosan kell mindennapos étkezési, vásárlási szokásainkat megváltoztatni.

Nem találtam fel a spanyol viaszt, előttem már nagyon sokan és nagyon szokszor leírtak, hogy a Paleoban mit mivel is lehet helyettesíteni és milyen alapanyag hogyan viselkedik. Én is sokszor kutattam, kerestem és rátaláltam egy nagyon szuper összegzésre itt. Ő a PALEO Motivátor, egy 30 éves debreceni nő aki 5 éve crohn beteg lett és nem segített rajta semmilyen orvos, gyógyszer, dietetikus, természetgyógyász...senki. A Paleonak köszönhetően fájdalmai elmúltak, újra egészséges és boldog nő lett. Ez sem egyik napról a másikra történt, kitartó volt és meggyógyította saját magát

keep-calm-pig-green.png

 

A PALEO ÉLETMÓD ÉLELMISZEREI

Három  fő termékkategória nem megengedett a paleo életmódban: tej és tejtermékek, gabonák és cukor.  Nézzük, mi helyett mit lehet használni.

Gabonák helyett maglisztek

  • Mandulaliszt: a legjobb tulajdonságokkal bíró, legsemlegesebb ízű alapanyag így édes és sós ételekhez is kitűnően fűszerezhető 
  • Kókuszliszt: nagyon magas a nedvszívó képessége, erőteljes íze miatt nem mindenki szereti 
  • Tökmagliszt: karakteres íze miatt csak ízesítésre ajánlott 
  • Szezámliszt: kiváló alapanyag, de ha sokat teszünk az ételbe keserű lesz tőle. Fűszerekkel közömbösíthető pl.: köménymag 
  • Gesztenyeliszt: tökéletes alapanyag, édeskés ízű

Sűrítési eljárások:

  • Sűrítés: Saját magával a legjobb, kicsit belenyomod a botmixert vagy kiveszed egy részét, leturmixolod és visszateszed.
  • Rántás: bármelyik magliszttel lehet, talán a napraforgó magbél liszttel hasonlít a legjobban a hagyományoshoz
  • Habarás: kókusztejszín és magliszt (édesebb ételekhez édesebb liszteket érdemes használni pl.: gesztenyeliszt) vagy kókusztejet tojássárgájával kikeverni 

Élesztő helyett: Élesztőt nem használunk a paleoban, de ami a legjobban vissza adta az „élesztős állagot” az az útifű maghéj (Psyllium Husk).

Tészták helyett zöldségek vagy Paleo tészták: Répa, cukkini, sütőtök, patiszon, sóska, paraj, gomba, karalábé, cékla, brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, spárga. Palacsinta gesztenyelisztből a legjobb, ebből lehet vékony és jól fordítható palacsintát készíteni. Tésztákat lenmaglisztből, gesztenylisztből és mandulalisztből érdemes készíteni, de kapható készen is minden típusú tésztával. 

Szószok: Majonéz, ketchup, tartármártás otthon, házi készítésű. Mustár, csak dijoni mustár, tzatzikit kókusztejszínnel készítsük. Kovászos uborka, kenyér helyett meggyfalevéllel kiváló. 

Keményítők helyett: Sült krumpli helyett sült zeller vagy sütőtök. Krumpli püré helyett karfiolpüré vagy paszternák püré. Rizs helyett karfiolrizs.

Panír: tojás és szezámpehely vagy mandulaliszt

Tejtermékek helyett: Túró tojásfehérjéből - Totu -  vagy kókuszreszelékből. Tej helyett kókusztej, tejpor helyett kókusztejpor, tejszín helyett kókuszkrém vagy kókusztejszín kikeverve tojással. A sajt nem Paleo, viszont a legkevesebb problémát  az érett sajtok okozzák mint pl. parmezán,  ezért egészséges emberek (nem autoimmun beteg) folykor fogyaszthatják. 

Cukor helyett: Méz vagy eritrit. 


ÖTLETEK

Levesek:

  • krémlevesek (brokkoli ,hagyma, zeller, cukkini, spárga, sütőtök, karfiol, sárgarépa, petrezselyem, patiszon, cékla) 
  • gyümölcsleves (lehetőleg nyersen készítsük)
  • gulyás leves (krumpli és nokedli nélkül)
  • frankfurti leves (krumpli helyett sárgarépa)
  • hús leves tészta nélkül, zöldségekkel
  • halászlé
  • tárkonyos csirkeragu leves kókusztejszínnel
  • zöldségleves

Főételek:

  • minden féle sültek (tarja, karaj, oldalas, csirkecomb, kacsacomb, szűzérme stb.)
  • pörköltek (paprikás csirke, zúza, marha, disznó stb.)
  • fasírt (kenyér helyett magliszttel)
  • grillezett húsok
  • rántott hús (tojás és szezámpehely vagy mandulaliszt)
  • halak minden formában
  • szalonnába tekert máj
  • resztelt máj
  • sült kolbász
  • gyros hús
  • rakott káposzta, cukkini, karfiol, brokkoli (tejfölös rész helyett kókusztejszín kikeverve tojással)
  • töltött cukkini, gomba, tök
  • töltött káposzta (rizs helyett karfiolrizs vagy őrölt napraforgó, szezámpehely)
  • töltött karalábé
  • toros káposzta rizs nélkül

Köretek:

  • saláták
  • friss zöldségek
  • párolt, sült zöldségek (cékla, répa, karalábé, zeller, petrezselyem, cukkini stb.)
  • pürék (karfiol, brokkoli, petrezselyem stb.)
  • karfiolrizs
  • tócsni, krokett (répás, cukkinis, karfiolos stb.)
  • párolt káposzta
  • savanyúság (kizárólag cukor nélküli)
  • kovászos uborka

Főzelék:

  • kelkáposzta, cukkini, tök, sóska, paraj, karalábé, brokkoli, répa (sűrítés saját magával vagy maglisztekkel, kókusztejszínnel)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezztudatosan.blog.hu/api/trackback/id/tr736624729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása