Kívül kérges belül rózsaszín...én így szeretem!!
Nagyon nehéz otthoni környezetben tökéletes marha bélszínt, azaz vesepecsenyét sütni. Én legtöbbször grillen szabadban sütöm a bélszínt, de a serpenyős változat is tökéletes ízt ad, pár dolgot viszont mindenképpen tartsunk szem előtt.
- Szerezzünk be egy bordázott fenekű öntöttvas serpenyőt, mert ennek az alja egyenletesen veszi fel és adja le a hőt
- Szobahőmérsékleten süssük a húst, tehát sütés előtt órákkal vegyük ki a hűtőből
- Soha ne fűszerezzük sütés előtt a húst még sóval sem
- Ha egyben vettük a hentestől a vesepecsenyét, vágjuk 3-5 cm vastagságú pogácsákra
- Soha ne klopfoljuk a bélszínt
Aki rózsaszínen szereti a húst, annak elég kevesebb sütési idő, aki átsütve szereti, annak tovább kell sütnie a húst. Tegyünk a serpenyő aljába egy kevés zsíradékot, és várjuk meg, amíg az teljesen felhevül. Fektessük bele a steak pogácsákat és mindkét oldalát 5 - 5.5 percig süssük. Sütés közben többszöt nyomjuk meg a hús tetejét egy lapos eszközzel, így a hús barázdái közé is bejut a zsíradék.
A húsnak vannak sütési fokozatai:
- rare - szinte nyers angolos hús (3-4 perc)
- medium rare - belül még véres, kívül egyhén sült (4-5 perc)
- medium - félig sült, a steak belseje rózsaszín kívül teljesen megsült (5-6 perc)
- medium well done - átsült, belseje még halvány (6-7 perc)
- well done - teljesen átsült, szinte már rágós (több mint 7 perc)
A vacsora előtt nem sokkal süssük meg a húst, hogy frissen lehessen tálalni. Nem jó a bélszínnek ha sokáig pihentetjük sütés után. Közvetlenül fogyasztás előtt a steakre frissen őrölt borsot, sót és vajat teszünk.
Ha sütőben szeretnénk megsütni a steaket, akkor azt javaslom, hogy hagyjuk egyben a vesepecsenyét, a külsejét hirtelen forró zsíron süssük meg (kb 5 perc) majd 230 fokon maximum 15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk pihenni 10 percig és szeletekre vágva tálaljuk.
Sült baconnel, sült zöldséggel, burgonyapürével ideális tálalni, de libamájjal és sült almával is megbolondíthatjuk, csak hozzáad az ízvilághoz. Pirított kenyér szeletet ajánlott alá tenni, így ha minimális vér marad a rostok között a kenyér felszívja és nem áztatja el a köretet.