A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Nagyszerű alternativája a rizsnek, gyorsan elkészül és kiadós.
A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne.
Itt az én egyik jól bevált bulgur receptem, vegetáriánusoknak kifejezettem ajánlom!
Hozzávalók:
- 25 dkg bulgur
- 1 fej vöröshagyma
- 3 db érett paradicsom
- 3 db koktélparadicsom
- 3 ek kókusz zsír
- 1/2 fej padlizsán
- 1 póréhagyma
Elkészítés:
A bulgurt egy tálba felöntöm annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Fedő alatt kb 10 perc alatt puhára főzöm. (A megfőtt bulgur kicsit "pörgös" és "ropogós") Közben a közepes kockára vágott vöröshagymát 1 ek kókuszolajon megpirítom, a 3 érett paradicsomot feldarabolom és folyamatos keverés mellett a hagymával együtt szósszá főzőm. A padlizsánt, a póréhagymát és a koktélparadicsomot 2 ek kókuszolajon pár perc alatt összepárolom.
A bulgurt a paradicsomszószba forgatom, összerottyantom és a sült zöldségekkel tálalom.