Nagyon szeretem a mangót, habár a magját nagyon nehéz eltávolítani. Hosszában a középen fekvő nagy lapos mag két oldala mentén kell leszelni a gyümölcs két felét. A maradék gyümölcshúst szintén le kell fejni a magról. Sokszor eszem magában, de most csirkemell filével készítettem el. Ennél a receptnél két nagy egész darabot meghagytam, a többi gyümölcshúst apró kockára vágtam.
A mangó a kellemes íze mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, rosttartalma segíti az emésztést, jótékony hatással van a szervezetre. Vitaminok közül megtalálható A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, valamint bővelkedik foszforban, kalciumban és nátriumban.
Hozzávalók:
- 1 érett mangó
- 40 dkg csirkemell filé
- 3 ek kókuszolaj
- ATAISZ vegán zöldfűszersó (nem tartalmaz aromát, fűszerkivonatot, tartósítószert, színezéket, ízfokozót, cukrot)
- 5-10 ml méz
- fahéj
Elkészítése:
A mangót megpucolom, a gyömülcshúst a lapos nagy mag két oldala mentén levágom, így két nagy szeletet kapunk. A többi gyümölcshúst is el kell távolítani a magról, szeleteljük kockákra. A csikremell filét kisebb szeletekre vágjuk, mindkét oldalát fűszersóval beszórjuk. A kókuszolajban a mangót hirtelen megsütjük, a tetejére rátesszük a csirkemellet, rácsorgatjuk a mézet és megszórjuk egy kis fahéjjal. Fedő alatt 10 percig pároljuk. Utána fedő nélkül magas hőfokon "kettőt rottyan fél pillanat" megsütjük.
Isteni, mennyei...hmmm...másnap vacsorára is ezt kellett készítenem :) Bulgurral tálaltuk.