Én már nagyon sokféle paleos kenyér receptjét kipróbáltam, de egyik sem volt az "igazi". Biztos vannak olyanok, amik nagyon hasonlítanak a hagyományos kovász kenyérhez, de ahhoz meg annyi minden csiribí-csiribá sosem hallottam összetevők kellenek, hogy valami mindig hiányzik itthonról.
Nekem a Paleolit kenyérliszt vált be a legjobban. Ezt meg lehet vásárolni, nem kell minden féle magliszteket megvenni, összekeverni, kísérletezni vele, hogy mennyi pl lenmaglisztet tegyek bele, hogy ne legyen keserű...stb.
Ebben a kenyérlisztben mandulaliszt, darált dió és só van, térfogatnövelőként pedig étkezési szódabikarbónát tesznek bele. Én megturbózom egy kis útifű maghéjjal is.
Hozzávalók 1 db 250 gr-os kenyérhez:
- 150 gr Paleolit kenyérliszt
- 3 tojás
- 1 ek kókuszolaj
- 2 ek útifű maghéj
- 1 dl víz
Elkészítése:
A tojássárgáját a kókuszolajjal elkeverem, hozzáadjuk a lisztkeverkéket, majd a habbá vert tojásfehérjét óvatosan habverővel hozzáforgatom, legvégén 1 dl vízet adok hozzá az útifű maghéjjal együtt. Összekeverem és sütőpapíron kenyérformában 200 fokon 35 perc alatt megsütöm.
Ezt használtam:
A Paleolit kenyérliszt kiszerelése 0,5 kg, tehát 3 db 250 gr-os kenyeret lehet belőle sütni.