Az egészségesebb, de finom táplálkozásért

Étkezz tudatosan

Étkezz tudatosan

Hideg libamáj zsírjában

2014. augusztus 20. - weightwatcher

Egyik legnemesebb előétel a hideg libamáj zsírjában. A libamáj egy különleges finomság, mely  a hiedelmekkel ellentétben egészséges és tápláló.   

libamáj fotó.JPG

Hozzávalók:

  • egy hízlalt liba mája és ugyanannyi súlyú libaháj vagy libazsír (kb 1.5 kg összesen) 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • zöldségek (uborka, lilahagyma, paradicsom tetszés szerint)

Elkészítése:

A libahájat apró darabokra vágjuk, egy közepes méretű tepsinek az aljába helyezzük őket. A fokhagymát megpucoljuk, a gerezdekből vékony csíkokat vágunk és a libamájat megtűzdeljük vele: késheggyel apró bemetszéseket ejtünk a májon és oda beszúrjuk a fokhagymacsíkokat. Az egész libamájat a hájra helyezzük és alufóliával lefedjük. Előmelegített sütőben közepes lángon vagy 180 fokon 25 percig pároljuk, majd fólia nélkül 10 percig készre sütjük. A máj akkor jó, ha vékony hústűvel megszúrva nem buggyan ki belőle a vér. 

Miután kivesszük a májat a zsírból a libatepertőket aranybarnára sütjük. A megsült májat jénai tálba helyezzük, felöntjük libazsírral. Kihülés után hűtőbe tesszük, pár óra múlva vékony szeletekre vágva fogyasztható. Lilahagymával, libatepertővel, zöldségekkel tálaljuk. 

Mivel a sülés közben minimum az 50%-át elveszti, kb. 250 gr sült libamáj kalória értéke 1100 Kcal. Három fő számára ideális előétel, de főételként is fogyasztható. 

Az libamáj glikémiás indexe 0, a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel. Tovább a libamáj rendkívül gazdag K2 vitaminban, omega3 zsírsavban és hatékonyan hat a csontokra. 

Jó étvágyat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezztudatosan.blog.hu/api/trackback/id/tr866620227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inyesmester 2014.08.20. 17:56:21

Sajnos a fél kiló sült libamáj kalória tartalma nem 650, hanem 2350 kcal.A GI értéke tényleg 0, csak nem igazán fogyasztjuk alacsony glikémiás indexű ételekkel.Megoldás csak az lehet, ha egyszerre keveset eszünk.

weightwatcher 2014.08.20. 18:10:47

Igen, én fél kg nyers libamáj kalória értékét írtam le, sülve minimum 50%-át elveszti. Így nem mértem le a súlyát, viszont köszönöm az észrevételt, pontosítok: kb 250 gr sült libamáj zsírjában 1100 kcal körül van és mi hárman ettük meg előételnek :)

sas70 2014.08.21. 09:43:42

Lesz.rom a kalóriát és azt, hogy ez előétel lehet, mert imádom és nekem főétel. Igaz, nem ócó.

weightwatcher 2014.08.21. 12:16:15

@inyesmester: köszönöm az észrevételt, kijavítottam a bejegyzésben az infót, mert nem szeretnék senkit sem félrevezetni. Viszont örömmel látom, hogy van akit nem izgat a kalóraérték, mert annyira finom :) ugye? @sas70
süti beállítások módosítása