Az egészségesebb, de finom táplálkozásért

Étkezz tudatosan

Étkezz tudatosan

A tyúkhús leves titka

2014. augusztus 22. - weightwatcher

Számomra az igazi tyúkhús leves mindig is egy misztikum volt. Mitől lesz olyan finom? Mitől lesz olyan íze? Mit tud ez a tyúk, amitől gyógylevesnek is szokták hívni a népi hagyomány szerint. 

Most már tudom, hogy tyúkhús levest a legegyszerűbb készíteni, de csak igazi tanyasi tyúkból szabad!!  

IMG_1165_1.JPG

Hozzávalók:

  • 1 egész tanyasi tyúk vagy annak apróléka
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 fej zeller és annak levele
  • fél fej karalábé
  • 1 fej vöröhagyma
  • 1 karfiol
  • 3-4 liter víz

Elkészítése:

A tyúkot (ha egészben van feldarabolom) - tetszés szerint akár az egészet, akár csak az aprólékát - egy nagy fazékba teszem, felöntöm vízzel és lassú tűzön felforralom (én a máját nem teszem bele,  csak a legvégén és akkor is külön főzöm meg, hogy ne legyen tőle zavaros a leves).  Pár perc elteltével a tetején keletkezett barna habot pici lyukú szűrővel eltávolítom. Addig szedegetem le róla, amíg a hab teljesen eltűnik a tetejéről. 

Ezután a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, az egészben hagyott vöröshagymát és a zeller levelet is a fazékba teszem, ízlés szerint sózom a vizet.  (Fővés közben is lehet utána sózni, ha kevésnek bizonyul). Fedő alatt lassú tűzön 1-1.5 óráig készre főzöm! Amikor a hús leválik a csontról biztosan készen van. Állni hagyom pár percig, majd a pici lyukú szűrön átszűröm a leves levét, így gyönyörű aranyszínű tyúkhús levest kapunk. Vele főtt zöldségekkel tálaljuk. Amennyiben levestésztát is szeretnék hozzá főzni (én nem szoktam, anélkül is laktató) azt mindenképpen külön edényben, pár merőkanálnyi leves levében főzzük meg tálalás előtt pár perccel, hogy friss legyen. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etkezztudatosan.blog.hu/api/trackback/id/tr996623769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása