A tárkony kellemes, ánizsos illata karakteres ízt ad a húsos és a zöldséges ételeknek egyaránt. Általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb.
Levesekben, főzelékekben, ragukban egyaránt nagyon jó. A középkorban gyógyító céllal is használták, étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is ismerik. A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható.
Íme az én tárkonyos gyógylevesem :) Megfázásra, inlfuenzára az egyik legjobb recept.
Hozzávalók:
- 1 sárgarépa
- 1 fehérépa
- 10 dkg zöldborsó
- 2 fej gomba
- 40 dkg csirkemell filé
- tárkony
- ételízesítő (ATAISZ Vegantéria: Nem tartalmaz aromát, fűszerkivonatot, tartósítószert, színezéket, ízfokozót, cukrot)
Elkészítés:
A csirkemell filét apró kockákra vágom és forró vízben fehéredésig főzöm. A víz tetején keletkezett habot szűrővel eltávolítom. Zöldségeket megtisztítom, feldarabolom és a borsóval együtt hozzáadom a csirkemellhez. Ízesítem apróra tört szárított tárkonnyal és ételízesítővel. Fedő alatt lassú tűzön 40-50 perc alatt készre főzöm, így a tárkony karakteres ízt ad az egyébként hagyományos zöldséges húslevesnek.