A hízott libamáj francia elnevezése a "Foie gras". A francia konyha egyik legjellegzetesebb étele. Együtt emlegetik a kaviárral vagy az osztrigával. Mi főként ünnepek alkalmával fogyasztjuk, gyakran tálalják éttermekben friss fügével.
Hozzávalók:
- 70 dkg libamáj
- 50 dkg libazsír
Elkészítése:
Amikor a zsír meleg, de még nem forró, belehelyezzük a májat. Lefedve 10 percig forraljuk, majd fedő nélkül megismételjük ugyanennyi időre. Fontos, hogy a máj ne maradjon nyers, de vigyázzunk, hogy ne keményedjen meg. A kisült májat jénai tálba helyezzük, a zsírt rászűrjük a májra, hogy teljesen ellepje és megvárjuk amíg meghül. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe, miután megdermed szeletelhető lesz. Ízlés szerint zöldségekkel, hagymával, fügével tálaljuk.