Amikor először megláttam a csicsókát a zöldségdobozomban azt sem tudtam mi fán terem... hogyan kell megpucolni, sütni kell vagy főzni, milyen lehet az íze, mennyire egészséges...
Azt tudtátok, hogy a csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb, rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok elszívódását? Kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink is van benne, tartalmaz béta-karotint, B1, B2 és C-vitamint, valamint életfontosságú aminosavakat.
Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, levest, pürét, megsüthetjük chips-nek, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt is készítenek belőle.
Meghámozni nem kell, csak alaposan megtisztítani.
Én lazac mellé próbáltam ki köretnek, valahogy szerettem volna aznap estére a salátát mellőzni :) A csicsókáról itt mindent megtaláltok.
Hozzávalók:
- 50 dkg csicsóka
- 3 ek zsír
- tengeri só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín (én kókusztejszínt használtam)
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
A csicsókát vízzel és kefével megtisztítjuk, nem kell meghámozni. Hosszú szeletekre vágjuk, tepsibe helyezzük, ízlés szerint sózzuk és meglocsoljuk egy kis zsírral. Rászórjuk az apróra vágott fokhagymát és összekeverjük. Ráöntjük a kókusztejszínt, megszórjuk a reszelt parmezán sajttal. Forró sütõben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. Akkor jó, ha a csicsóka teljesen megpuhul és a sajt a tetején picit megpirul.
Lazac steak elkészítése itt található.