A facebook csoportban sokszor kérdezem, hogy ki mit főz vasárnapi ebédre. Legtipikusabb a tyúkhúsleves, rántott hús kombináció.
Mi is szokszor esszük, viszont egy-két apróság nagyon fontos, hogy ne kalóriabomba legyen belőle. Én basmati vagy jázmin rizst szoktam főzni, mert a basmati rizsnek közepes a glikémiás indexe (56 és 69 között), kevésbé emeli a vércukorszintet, így fogyasztása sokkal egészségesebb összehasonlítva más gabonákkal és a fehér lisztből készült termékekkel szemben, diétában kitűnően alkalmazható, nagyon fontos B-vitaminokokat tartalmaz. A szeme hosszú és nem ragad megfőzve. Illata és íze enyhén dióra emlékeztet, nevének jelentése "az illatok királynője".
A jázmin rizs a basmati rizs egyik alfajtája. Enyhe jázmin illatú, hosszúszemű fehérrizs, a basmati helyettesítésére is alkalmas. Az ázsiai ételekhez kiváló, de süteményeket és rizottót nem ajánlott belőle készíteni. A jázmin rizsben lévő vitaminok és ásványi anyagok előnyösek a bőrnek, hatásosak bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében. A jázmin rizs gyors energiát biztosít, alacsony zsírtartalmú, nátrium-mentes élelmiszer.
Glutén és búzamentes lisztkeveréket szoktam használni a panírozáshoz, ami glutén-, búza-, tojás-, tej- és szójamentes, illetve Dia-Wellness csökkentett szénhidráttartalmú panírmorzsát, ami diétázóknak és testsúlyukat megtartani vágyóknak ajánlott. A Dia-Wellness Panírmorzsa 42% szénhidráttartalommal rendelkezik és búzacsírával készült.
Íme az én rántott hús receptem.
Hozzávalók:
- 25 dkg csirkemell filé
- 25 dkg basmati vagy jázmin rizs
- himalája só
- Dia-Wellness csökkentett szénhidráttartalmú panírmorzsa
- Naturbit glutén- és búzamentes lisztkeverék
- 2 tojás
- Csemege uborka
- 4 ek kókuszzsír
Elkészítése:
A csirkemell filét vékony szeletekre vágjuk, kikloffoljuk és megsózzuk. Közben a tojást egy tálba felverjük, nagyon pici vízet öntsünk bele, így nem áll össze. Másik két tálba tegyük a lisztet és a panírt. A húst megforgatjuk először a lisztben, majd a tojásban, végül pedig a panírban. Közepes tűzön a hús mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Közben a rizst megmossuk, kétszer annyi vízzel felöntjük és fedő alatt 5-8 perc alatt ropogósra fűzzük. Én nem szeretnem ha összeragad, így mielőtt kész leveszem a tűzről és fedő alatt hagyom párolódni még legalább 10 percig.
Csemege uborkával tálaljuk.
Ezeket használtam: